Het is bijna zover, het klimaatakkoord ligt in de eerste kamer en er zal rond 14 mei 2019 over gestemd worden, naar alle waarschijnlijkheid zal dit doorgaan, wat betekent dit voor u als bewoner van uw huis ?

Ineens moeten we dan met zijn allen van het gas af om de doelstellingen te halen van het klimaatakkoord maar wat houdt dat voor u persoonlijk in?

Als huurder hoef je deze kosten niet zelf te dragen als eigenaar wel, helaas ben je als huurder daarna wel duurder uit want uiteraard zal de eigenaar van de woning de kosten verhalen op de huurder wat zal resulteren in hogere huurlasten.

We gaan nu dieper in op wat er feitelijk gaat gebeuren namelijk een ander systeem van verwarmen als het huidige.

Twee soorten verwarmingssystemen
Eerst moeten we onderscheid maken tussen hoog calorische warmtesystemen en laag calorische warmtesystemen. Het verschil in gewone mensen taal is de temperatuur die gebruikt wordt om je huis te verwarmen in het systeem wat je aan schaft, bijvoorbeeld je huidige hoog rendement (HR) ketel. De HR-ketel heeft een gemiddelde brandtemperatuur van 80 graden Celsius en dit is hoog calorisch, dat wil zeggen er komt veel warmte vrij bij de verbranding van gas. Daarentegen heeft een warmte pomp een gemiddelde bedrijfstemp tussen de 35 en 55 graden Celsius. Dit is laag calorisch: in gewone mensentaal je verwarmt je huis met een open haard (hoog calorisch) of je verwarmt je huis met een kaars (laag calorisch).

Niet elk systeem is overal voor geschikt
Welk systeem kunt u het beste kiezen? Alle huidige woningen zijn nagenoeg niet geschikt om omgebouwd te worden voor laag calorische systemen zonder bij te verwarmen. Immers als je met een kaars je huis wil verwarmen duurt het heel lang voor je huis op temperatuur is. De warmte pomp werkt als een omgekeerde koelkast. Ooit weleens aan de achterkant gevoeld van de koelkast hoe warm dat is? Er is warmte onttrokken aan de lucht in de koelkast en via de warmte wisselaar buiten de koelkast gebracht. Een warmtepomp doet precies hetzelfde alleen precies omgekeerd: hij brengt warmte de woning binnen en die warmte komt dus van buiten via de warmte wisselaar.

Zolang er buiten genoeg warmte in de lucht zit werkt de warmtepomp naar behoren. Maar bij temperaturen onder de 7 graden boven nul zal dit niet meer genoeg zijn om het huis te verwarmen en zal je bij moeten stoken om een aangename temperatuur in huis te hebben. Vooral in de winter als je de warmte nodig hebt. Je kan bijvoorbeeld bij-verwarmen met een elektrische kachel of een infrarood kachel. Allebei draaien die op elektra met alle kosten uiteraard. Tevens heb je naast een warmtepomp ook nog een systeem nodig voor warm water bijvoorbeeld een elektrische boiler of een zonneboiler (boiler verwarmt door middel van zonnepanelen).

Woning geschikt maken
Uiteraard gaan we hier in dit voorbeeld uit van een woning die geschikt is voor een warmtepomp. Helaas moet er heel veel gebeuren om je huis geschikt te maken voor een warmtepomp. Als we het voorbeeld van de koelkast aanhouden valt één ding altijd erg op: hoe dik de deuren (isolatie ) zijn en er ontbreekt altijd glas. Vertaling naar je woning: het beste om in te wonen is een betonnen bunker zonder ramen en een dubbeldikke deur. Immers glas is een koudebrug naar buiten. Ook al heb je dubbel glas leg je hand maar op het raam in de winter en je voelt de kou van buiten aan de binnenkant van het raam.

We starten dan ook met de verbouwing van de woning met tripleglas; vervolgens vloer-, wand- en dakisolatie van hoogwaardige isolatiematerialen. En zonnepanelen op het dak (indien je een dak hebt). De warmtepomp gaan we plaatsen en de elektrische boiler (minimaal 80 liter). Alle huidige radiatoren moeten vervangen worden door speciale radiatoren die geschikt zijn voor een warmtepomp (grotere platen radiatoren en minstens dubbele rijen). Tevens zal de groepenkast in menig huis vervangen moeten worden om alle elektrische systemen veilig af te zekeren met voldoende capaciteit.

Bijverwarmen
Dan komen we op het punt aan dat alles in bedrijf wordt genomen en dat alles naar behoren werkt. De hele zomer en herfst draait alles prima en ben je dik tevreden totdat de temperatuur buiten gaat dalen en hij onder de 7 graden Celsius komt. Ineens heb je het koud in de avond je kijkt op de thermostaat en tot je grote verbazing is het maar rond de 17 graden in huis. Je belt met de installateur en een monteur komt langs. Alles werkt naar behoren maar je hete water om te douchen begint ook steeds kouder te worden. Wat is er aan hand? Heb ik hier zoveel geld voor uit gegeven?

Ja inderdaad, zonder bijverwarming in de winter krijg je je huis gewoon niet warm met alleen een warmtepomp. Hoezo niet? Dit was toch het ultieme systeem? Dit was mij zo verteld en verkocht. Ja, klopt helemaal, maar elke keer als je je voordeur open doet verlies je warmte naar buiten. Elke keer dat er ook maar ergens een ventilatierooster open staat verlies je warmte. Wel eens gevoeld dat je koelkastdeur als het ware ietwat plakt als je hem open doet? Dat komt omdat de luchtdruk in de koelkast een fractie lager is als erbuiten waardoor de deur door de luchtdruk van buiten in zijn rubbers wordt gedrukt wat een luchtdichte verbinding tot stand brengt. Dit heb je niet thuis je zal altijd warmte naar buiten lekken in de huidige woningen.

Nadelen
Helaas zijn dit niet alle nadelen: omdat de warmtepomp op een lagere bedrijfstemperatuur draait zal hij er langer over doen om het huis op temperatuur te krijgen. Gevolg is een warmtepomp die continu draait en dus ook continu geluid maakt een lage bromtoon. Vreselijk irritant, erger als een druppende kraan. Ook van de elektrarekening zal je gaan schrikken. Immers de pomp staat altijd aan. Als je dan ook nog elektrisch moet gaan bijverwarmen in de winter en je een elektrische boiler hebt voor je warme water dan zal je dat flink gaan merken in de kosten.

Ja maar we hebben toch zonnepanelen? Ja klopt, maar helaas schijnt de zon overwegend in de zomer op zijn sterkst en dan heb je het minste verwarming en warm water nodig met het gevolg dat het merendeel van de elektra opgewekt niet direct verbruikt wordt en terug geleverd wordt aan het net. (Hoi goedendag wij zijn de belastingdienst. Mogen we even vangen? U bent sinds kort ondernemer u produceert elektra en wel daarover even belasting over betalen he!!!! Ja echt waar!!).

Kosten
De compensatie ten opzichte van het gas is niet voldoende om er financieel beter van te worden. Een gemiddelde woning goed van het gas afkoppelen, met maatregelen welke ik hier heb beschreven, gaat meer als 60.000 euro kosten. Menig burger heeft nu al problemen om de eindjes aan elkaar te knopen en hiervoor gewoon geen geld. Maar wat moet ik dan vraagt u zich af? Wel het beste is een hoog calorisch systeem namelijk gewoon de huidige HR-ketel. Ja maar ik heb straks geen gas meer. Oh, is dat zo? En wat als we nu eens biogas nemen of waterstofgas? Milieu vriendelijk en kan gewoon via het bestaande gasnet geleverd worden. Uiteraard met een aanpassinkje hier en daar. Goh, dat lijkt me wel wat, zegt u. Wat gaat mij dat kosten? Relatief weinig namelijk een nieuwe HR-ketel geschikt voor bio- of waterstofgas. Kosten ongeveer 3000 euro inclusief installatie! Geen bijkomende kosten voor boilers en andere bijverwarming. Je kan zelfs gebruik maken van je huidige radiatoren.

Geld besparen
Je kan nu al heel veel doen om geld te besparen en minder energie te verbruiken. Oh, maar ik doe al heel veel ik zou niet weten wat nog meer? Is dat zo laten we eens kijken dan als het avond wordt gordijnen voor de ramen, nee geen vitrage maar dikke overgordijnen. Immers je glasoppervlak is een koudebrug naar buiten en gordijnen zorgen voor een extra laag isolatie. Alle deuren in huis dicht houden, op alle radiatoren thermostaat kranen installeren en de slaapkamers op een lagere temperatuur zetten. Voor alle woonruimtes neem je een digitale programmeerbare thermostaat: één keer goed instellen en daarna voor altijd plezier (als je naar je werk bent een lagere temperatuur dan als je thuis bent). Op alle ramen en deuren rubbers plaatsen en tocht strips tegen het weglekken van warmte. Stap over op ledverlichting en energiezuinige apparaten. Van een plasma-tv naar een led-tv levert een besparing op jaarbasis van 270 euro!!! Heb je een hoekhuis dan de wand die niet grenst aan een ander huis extra isoleren door bijvoorbeeld een voorzetwand te plaatsen met isolatie erin. Ook tussen de balken op de zolder kan isolatie worden aangebracht en daarna afgewerkt worden met gipsplaat of decoratieve wandpanelen.

Tijdpad
Zoals je ziet is er heel veel te doen ook met een kleinere beurs. Tenslotte is energiebesparing ook goed voor je zelf waardoor je meer over houdt voor de leuke dingen in het leven. Voor de rest is het gewoon afwachten wat voor richting de gemeente Alkmaar kiest. Waarschijnlijk zullen er meerdere systemen van toepassing worden en er zal gekeken worden wat er het beste past bij de woning. Als eigenaar heb je daarin meer te vertellen dan als huurder. Al met al zal het nog wel even duren voordat er daadwerkelijk iets veranderd. Je hebt immers ook nog te maken met vakmensen die het moeten gaan plaatsen en er is nu al een chronisch tekort. Er zal dus nog veel water naar de zee gaan voordat er uiteindelijk echt wat gebeurd: de ambtelijke molens draaien langzaam.

M.Selling
18 april 2019