De deuren gaan vroeger open, er is vijf keer per dag politietoezicht, er zijn gebiedsverboden en er is een betere doorstroming van verwarde personen naar de juiste zorginstelling. Aldus het Alkmaarse recept om de nachtopvang van dnoDoen aan de Jan van Heemstraat te redden. Die verzuipt in nachtelijke onderdakzoekers.
Het gebouw krijgt een kleine verbouwing om cliënten te kunnen scheiden. Er moet een onderzoek volgen om tot een visie te komen op de achterliggende problematiek.
DnoDoen moest de afgelopen zomer steeds ’nee’ verkopen. Het gevolg was dat omwonenden veel overlast hadden. Die trokken in augustus aan de bel. De overlast bestond uit rondhangen, drinken, schreeuwen, slapen op banken en in het openbaar urineren.
Populaire artikelen
Parkeren in Hoorn wordt op het Transferium gratis op (super)koopzondagen: de auto op de Veemarkt neerzetten blijft geld kosten.
Gratis parkeren; Noorderveemarkt in Hoorn niet
Wethouder Marcel van Zon tast in het duister waarom de overlast juist deze zomer piekte. De hitte ziet hij juist niet als verklaring. „In de winter zou ik het snappen. Deze warme zomer had je overal buiten kunnen slapen.”
Een deel van het gemeentelijke noodplan is reeds van kracht. Sinds een paar weken draait de instelling proef met eerdere openingstijden. Het zogenoemde winterprotocol: de deuren zijn om zeven uur open in plaats van om negen uur.
De eerste indrukken zijn goed, stelt wethouder Marcel van Zon van Alkmaar. „Ik hoor nu al van bewoners dat de overlast merkbaar minder is.”
Van Zon heeft een eenvoudige verklaring. Als de overlastveroorzakers eerder binnen zijn, drinken ze minder én drinken ze minder op straat.
Daklozen
Daklozen zijn niet de hoofdoorzaak van de overlast in de Alkmaarse wijk De Hoef, zegt wethouder Van Zon. ,,Dat wil ik echt benadrukken. Alsof iedere dakloze overlast veroorzaakt.’’
Omwonenden van de nachtopvang aan de Jan de Heemstraat in De Hoef klaagden deze zomer over ongekend veel overlast. Meldingen over daklozen stroomden binnen. ,,Het probleem erkennen we. We nemen het rete-serieus’’, reageert wethouder Van Zon.
Daklozen an sich veroorzaken doorgaans geen overlast, vervolgt hij.
,,Het gaat om uitzonderingen in die groep die voor overlast zorgen. Je hebt het over mensen met een economische tegenslag. Mensen zoals jij en ik, maar die hun thuis kwijt zijn. Mensen met pech. Die kunnen ook niet zomaar onderdak vinden. Ze hebben ook nog te maken met de huizenmarkt die overspannen is. Er kan niet zo snel gebouwd worden.’’
De overlast in de Hoef komt van een handjevol mensen met een GGZ-indicatie, geeft hij aan. Het probleem is dat die vaak niet direct terecht kunnen bij een GGZ-instelling, waar ze horen.
Er is niet genoeg opvang voor GGZ én daklozen. ,,Het is een complex probleem. Het gaat over mensen en achter de problemen schuilt vaak groot leed. Het is triest. Ik wil niet accepteren dat daar niets voor te regelen is.’’
Herrie wordt ook veroorzaakt door mensen die begeleid wonen, weet de wethouder. ,,Ik ken het voorbeeld van iemand die daar tot een uur ’s nachts herrie maakte met een jukebox.’’
Ook noemt de wethouder medewerkers van de Heem zelf, die buiten een sigaretje opsteken. ,,Ook wordt er in de Hoef op bankjes op straat gedronken door mensen die niet dakloos zijn. Die trekken anderen daar naar toe.’’
Lange termijn
Voorafgaand aan een langetermijnaanpak wordt er onderzoek gedaan. Daar moet een ’visie’ op de problematiek uit voort komen. Wanneer die komt, weet Van Zon nog niet.
Als voorschot noemt hij als structurele oplossing woonruimte vinden in de vorm van onder andere groepsverblijven. Zo komt de doorstroom op gang en is er minder opvang nodig, denkt hij.
Bron: NHD