Wieken van Geestmolen af, Brn: dichtbij.nlALKMAAR - Molenaar Piet Kuiper is er helemaal kapot van. De wieken van de eeuwenoude Geestmolen in Alkmaar zijn donderdagochtend door de wind naar beneden gevallen.

Wat er precies is gebeurd, weet Kuiper nog niet. "De borg van de spanketting is afgebroken. De harde wind kwam achter de wieken en daardoor zijn deze er waarschijnlijk afgevlogen'', vertelt hij hevig geëmotioneerd aan Dichtbij. "Ik sta nog steeds helemaal te trillen en moet er af en toe een traan om laten."

Volgens de molenaar gebeurt het vaker dat de borg van de spanketting afbreekt, maar dat de wieken van de molen afvliegen had hij niet verwacht. Toch zit er een engeltje op zijn schouder en had de schade veel groter kunnen zijn. "De hele kap had er zelfs af kunnen gaan, maar dat is ons gelukkig bespaard gebleven."

 

 

Kuiper is al 54 jaar molenaar van de Geestmolen. De eerste jaren in vaste dienst, maar de laatste tijd als vrijwilliger. Samen met zijn vader is zijn familie negentig jaar molenaar van de Alkmaarse molen aan het Hoeverpad. "Het zou doodzonde zijn als zo'n storm al ons werk verpest'', zegt de molenaar snikkend.  

De molen werd omstreeks 1565 gebouwd, maar lijdt door het afbreken van de wieken een grote schadepost. Hoe groot de schade is, kan Kuiper nog niet zeggen. "De gemeente en het Hoogheemraadschap Noord-Holland Noord onderhouden de molen. Hopelijk redden zij het om de molen in zijn oorspronkelijke staat terug te krijgen."

Bron: Dichtbij.nl