Wijknieuws

„Die brand heb ik gesticht op een heel slecht moment. Ik was boos en verdrietig en helemaal in de war.”

De 27-jarige A.D. vertelde donderdag bij de rechtbank in Haarlem dat hij er spijt van heeft dat hij op 12 januari vorig jaar brand heeft gesticht in de nacht- en daklozenopvang Het Heem aan de Jan de Heemstraat in Alkmaar.

De brand woedde in de vroege ochtend en zorgde voor een enorme rookontwikkeling. Een koelkast en een bed stonden in lichterlaaie. Veel bewoners lagen nog te slapen. Het pand werd ontruimd en zestig bewoners en personeelsleden van de opvang moesten het gebouw verlaten. „Gelukkig is het vuur tijdig ontdekt”, zei de officier van justitie. „Je moet er niet aan denken wat er anders had kunnen gebeuren. Het was op een gang met meerdere kamers, waar andere bewoners lagen te slaan. Dit was echt levensgevaarlijk.”Stoornis

De licht verstandelijk beperkte verdachte was door een schizofrene en psychotische stoornis verminderd toerekeningsvatbaar toen hij brand stichtte in zijn kamer. De officier van justitie eiste 337 dagen celstraf tegen de man en tbs met voorwaarden. De celstraf heeft de verdachte al in voorarrest uitgezeten. Wat de officier betreft hoeft hij dus niet terug naar de gevangenis.

Inmiddels is de man geschorst en zit hij in een forensische psychiatrische kliniek in Groningen. Het is de bedoeling dat hij daar voorlopig blijft. „Het gaat nu goed met me. Ik ben rustiger, omdat ik medicijnen gebruik. Ik wil overal aan meewerken”, zei de verdachte. Hij vertelde dat hij besefte dat hij iets had gedaan dat levensgevaarlijk is. Maar volgens deskundigen kan hij de gevolgen van zijn daden niet overzien.

Lees verder: NHD (premium artikel)

Het is rustig deze vrijdagochtend in de Willem Kalfstraat en de Willem Hedastraat in de Alkmaarse wijk Hoefplan. De schrik zit er daar goed in, nadat zowel woensdag als donderdag schoten zijn gelost. Incidenten waarbij twee mensen gewond raakten, onder wie een 76-jarige bewoonster.
 

Het geheel oogt als een leuk, fris appartementencomplexje aan de Willem Hedastraat. In een fel winterzonnetje neemt een begane grond-bewoonster haar kozijnen met een doekje af. Maar zo lieflijk als het lijkt is het nu even niet, blijkt als zij vertelt wat ze die middag ervoor heeft meegemaakt.

Neergeschoten

„Ik had met de auto mijn kleindochter van dertien opgehaald en kwam ons straatje inrijden. Daar zag ik dat mijn bovenbuurvrouw van 76 half tegen de gevel lag en dat zij gewond was. We schrokken ons rot. Helemaal toen bleek dat zij was neergeschoten en dat er een jongen was weggerend. Een andere buurvrouw was er al bij om hulp te bieden en die belde ook 112. Nee, er bestaat geen relatie tussen de schutter en de buurvrouw.”

Alkmaar

Het slachtoffer van het schietincident in de Alkmaarse wijk De Hoef donderdag is een 76-jarige vrouw. De politie heeft een 21-jarige Alkmaarder aangehouden.

Donderdag in de namiddag, rond kwart voor vier, werd er geschoten aan de Willem Hedastraat. Een 76-jarige vrouw raakte gewond toen zij werd beschoten met vermoedelijk een vuurwapen. Zij was aanspreekbaar, maar moest wel naar het ziekenhuis worden gebracht.

De dader was ’m daarna gevlogen en de politie startte een grote zoekactie, er werd onder meer vanuit de lucht gezocht. Uiteindelijk heeft de politie de 21-jarige man opgespoord. Hij zat in Castricum en is door het arrestatieteam aangehouden. Hij zit nog vast.


Het was het tweede schietincident in 24 uur tijd in De Hoef. Een dag eerder werd er ook geschoten in een straat die aan de Willem Hedastraat grenst. Op de Willem Kalfstraat werd rond 17.30 een 46-jarige man na een woordenwisseling beschoten. De politie heeft in deze zaak nog geen verdachte opgepakt.

De recherche doet onderzoek naar beide zaken en kijkt ook of er een verband is. De politie is op zoek naar getuigen en eventuele videobeelden.
bron: NHD

Alkmaar

Bij een schietpartij aan de Willem Hedastraat in Alkmaar is donderdagmiddag een gewonde gevallen. Rond 21.00 uur is een verdachte aangehouden.

De schietpartij vond plaats rond 15.45 uur. Meerdere politie-eenheden en een ambulance kwamen ter plaatse. De aanleiding van het incident is nog niet bekend. „Dat is te vroeg om te zeggen”, aldus een woordvoerster van de politie. Volgens de zegsvrouw is het slachtoffer aanspreekbaar en naar het ziekenhuis overgebracht. Over de identiteit van het slachtoffer kon de politie geen uitspraken doen.

Even na 21.00 uur meldt de politie Noord-Holland Noord dat er een verdachte is aangehouden. De recherche zet het onderzoek voort. Woensdag aan het einde van de middag was er ook al een schietpartij in Alkmaar.

Bron: NHD