[Alkmaarsche Courant, 1 november 2006]

DOOR WILLEMIEN SCHENKEVELD ALKMAAR -Projectontwikkelaar Segesta mag zijn bouwplan aan de De Vliegerstraat ongewijzigd neerzetten, hoe vervelend dat ook is voor de bewoners. Dat hebben de collegepartijen PvdA, CDA, VV D en GroenLinks gisteravond besloten. Volgens de oppositie zijn ze óf laf óf bevindt zich ergens een lijk in de kast.

"Boeh", riep een De Vliegerstraatbewoner toen het hoge woord eruit kwam. Als grootste van de vier collegepartijen had de PvdA net bekendgémaakt dat het omstreden bouwproject in de Hoef toch maar in zijn oorspronkelijke vorm moet doorgaan.

Daarmee is het alternatieve compromis, zes woningen eraf, van tafel. In dat geval is namelijk een schadeclaim van Segesta te verwachten en PvdA, CDA en Groenlinks zijn ervan overtuigd dat die zeer kansrijk is. " We hadden de bewoners graag tegemoet gekomen, maar dat kan niet tegen iedere prijs", aldus PvdA woordvoerder Gert-Jan leerink. "Zes ton uitgeven om zes woningen niet te laten bouwen, dat is tegenover de rest van de stad niet uit te leggen."

De VV D is minder overtuigd van de claim, maar wijst het compromis ook af. " We willen geen enkele projectontwikkelaar de gelegenheid bieden via de gemeente zijn winst te maximaliseren", aldus fractievoorzitter Yolanda de Bont.

Wel komt er een onderzoek door de gemeentelijke Rekenkamer naar wat er mis is gegaan. Het moet niet meer voorkomen dat de gemeente juridisch gebonden is aan een bouwplan, dat niet of nauwelijks lijkt op wat er met de bewoners is afgesproken. Eens maar nooit weer, beloofde men. "Inbreiplekken liggen gevoelig en het doel -woningen erbij- mag niet de middelen heiligen", aldus Jan Nagengast (CDA)

SP, OPA, OMA, Leefbaar, Liberale Kracht, D66 en Christen Unie vinden dat Alkmaar te snel toegeeft aan de projectontwikkelaar. Zij zijn niet overtuigd van de hardheid van de claim. Volgens Peter de Baat (OMA) laat de raad zich 'op vrij dramatische wijze op het verkeerde been zetten', volgens Suzanne den DuIk moet de raad 'niet duiken, maar zijn nek uitsteken' en Maya Bolte (Leefbaar) sprak van 'blufpoker van Segesta'. Deze partijen vroegen daarom bij motie om een onderzoek van de Rekenkamer naar de hardheid van de claim, voordat er hesluiten zouden vallen. Even leek de VVD hierin mee te gaan, maar uiteindelijk wonnen de coalitie-afspraken.

OPA kondigt een eigen onderzoek aan. "Er móeten toezeggingen zijn gedaan, waar komt anders zo'n enorme claim vandaan?", denkt Anjo van de Ven. Niet zozeer door de huidig wethouder Binnendijk (CDA), maar door zijn voorganger Cor van Vliet (PvdA).

De Vliegerstraatbewoners voelen zich bedrogen. "Dat zogenaamde compromis stelde duidelijk niets voor", zegt woordvoerder Berend de Groot. "Alles duidt erop dat ze al wisten dat Segesta met een claim zou komen en dat ze dat als excuus zouden gebruiken."

{linkr:related;keywords:vliegerstraat;limit:10;title:gerelateerde artikelen}